Despre cărţi e relativ uşor de scris. Dar când e să faci un portret, lucrurile se complică foarte mult. Fie şi numai pentru că maestrul de necontestat al portretului din ultima sută de ani, Emil Cioran, face o recomandare ce-ţi zbârleşte părul: un portret nu are valoare dacă nu s-a strecurat în el ceva venin. Şi asta pentru că, ar trebui să deducem noi, un bun portretist reuşeşte să pătrundă într-atât personalitatea celui despre care vorbeşte, încât să-l cutremure că a fost deconspirat. Marius Manta este unul dintre oamenii ce s-au putut sustrage acestei nemiloase aserţiuni. Probabil printr-o naştere fastă, ce i-a oferit o bunătate de pâine caldă. Graţie ei s-a putut aşeza sub semnul ursului. Să luăm la purecat ursul? Aşa ar trebui. În imaginarul copiilor, ursul e animalul jucăuş, cel mai îndrăgit prieten, cel mereu prins cu botul plin de miere de prin stupii şi fagurii albinelor unde scotoceşte neînfricat de înţepături. În vechile comunităţi vânătoreşti ursul era asimilat omului, ba mai mult, celui mai vrednic dintre oameni, cel capabil să ajungă la zei cu mesaje purcese de pe pământ. Iar în confreriile războinice, ursul era adulat ca mare războinic. Marius are din toate acestea câte ceva. Bun şi de nădejde prieten, conviv mereu căutat, caracterizat de bun simţ şi modestie, imaginaţie şi cumpănită judecată, cu un umor fin ca un parfum, ce aduce zâmbetul şi de-o ironie jovială, ce nu supără – în societate. În treburile spiritului e un căutător al Graalului, potirul în care se află sângele lui Iisus, un iscusit scufundător spre profunzimi ideatice, descoperitor de noime şi valori ce dau sens existenţei omeneşti. Şi reuşeşte să fie un veritabil războinic atunci când are de luptat cu idei preconcepute, cu falsificări ale artei, cu însăilări de păreri fără conţinut, cu lipsa de principii sau labilitatea de convingeri. Pasionat în ceea ce face, are puterea nu doar să descifreze, ci şi să admire. Şi trebuie spus că şi pasiunea şi războirea şi căutarea şi convivialitatea sunt, la Marius Manta, ludice. Ursul e un copil mare şi un mare copil!
Dan Persa, vocea numarul 1- cel putin in proza bacauana

2 gânduri despre „

  1. O sa mă străduiesc să gasesc timpul necesar pentru a citi cel puţin două articole din blogul dumneavoastră. Aş putea spune chiar că e atât de interesant pe cat e de bogat…
    …spre umilinţa mea, că am promis să nu vă fac cunoscut „blogul” meu (cu ghilimelele de rigoare ca să subliniez ironia…), am postat un comentariu…adică primul pe wordpress…:)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s