Bogdan Ulmu – “ Proze traite…proze auzite ”

Bogdan Ulmu – “ Proze traite…proze auzite ”
Nu poate în nici un fel supara aparitia ultimului volum semnat de Bogdan Ulmu la Editura Cronica, Iasi, 2002. “Proze traite… proze auzite” întâmpina nevoia unui lector mai modern decât postmodernismul însusi (scuze !) de a zâmbi, de a se destinde, în fata “caraghioslâcurilor” provocate de întâmplari hazlii, poate câteodata prea condimentate pentru structuri fragile. Gasim în paginile cartii un Bogdan Ulmu cu totul nou care mizeaza pe efectele comice ale unor situatii ce ar fi scapat în mod obisnuit unui spirit de observatie mai putin învatat cu mecanismele întâmplarii banale. Si asta pentru ca pâna la urma, scriitorul nu îsi înflacareaza discursul ci, cât mai voit, tinde sa îl înregimenteze în sfera normalului.
Galeria personajelor ce se autoconstruieste meticulos de – a lungul paginilor respira sacadat sub ironia autorului. Prozele vesele sau aparent triste se succed cu repeziciune prin fata cititorului, urmarind parca sa întrevada la acesta în ce masura reusesc sa provoace amintiri si apoi întrebari. La urma urmelor, scurtele proze nu circumscriu esenta esteticului ci sunt mai degraba niste semnale pentru viitor.
Multe dintre aparitiile propuse de autor sunt contururi caricaturale, simple schite din nevoia de a face haz de necaz. Altele însa, revin în mod obsesiv pentru a construi tipologii mai mult sau mai putin clasice. Recunosc, nu de putine ori, gândul mi -a fugit în timpul lecturii catre însusi marele Caragiale. Într – o alta maniera, sub un alt stil, Bogdan Ulmu atentioneaza asupra acelorasi clasice defecte umane. Ironic ori autoironic, cartea vine sa ne vorbeasca despre timpuri nu de mult apuse. Actul propriu – zis al scrisului conteaza prea putin în spatele vivacitatii umorului negru. De altfel, te simti în postura confidentului. Câteodata mai mult traite, alteori mai mult auzite, prozele scriitorului nu te lasa sa cauti interpretari savante. Rapiditatea cu care se schimba tablourile de viata fac din cititor un simplu colector al evenimentelor.
Realitatea lumii culturale amortita în neputintele ei ne este aratata direct. “ Critici macelari ”, “ Cum era sa fiu senator liber – schimbist ”, “ Fuga cu… prim secretar ! ”, “ Cum dadeau directorii de teatru spert ”, etc. dezbrac a de importanta politrucii (ramasi fara chip datorita discretiei autorului).
Amintirile lui Bogdan Ulmu se zbat la granita dintre roz si negru lasând în final impresia unui gri pervertit, a unui gri depersonalizat care ucide spiritul si râde sarcastic ca într – un horror bine regizat.
Si daca e sa ne luam dupa ultimele cuvinte ale scriitorului, pâna la urma cartea e realitatea “descifrata” ori un mesaj subliminal. Ironia trucata uneori demonstreaza ca volumul poate fi perceput si ca un mic îndreptar pentru conduita de zi cu zi. Neadoptând un ton moralist explicit, scriitorul masoara orgoliul fiecaruia : “ Daca si tu, contemporanule, m – ai citit o secunda, eu -s încântat. În fond, sunt unii care nici nu stiu ca a existat Thomas Mann ! ” ; “ În primul rând, afla ca n – ai pierdut nimic : daca nu era al meu, nici eu nu -l citeam ! E un amalgam de grav si burlesc, de livresc si social – politic, de ironie si nostalgie ceva de speriat ! N – are stil, n – are unitate, n – are nimic. Ce – i drept, citindu -l , eu am râs de zece ori, am zâmbit de o mie, si am lacrimat de o suta. Dar nu te lua dupa mine : sunt subiectivist. Eu tin cu mine. ”
…dar pâna la urma realizezi ca e cu mult mai mult decât un amalgam de nimicuri. Caci altfel… ajungi sa -l cauti pe Thomas Mann printre respectabilele figuri ale prezentului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s