Ioan Alecu Iacobuţă – „Copiii soldatului”

Ioan Alecu Iacobuţă – „Copiii soldatului”
Apare în 2006 la Iaşi, mai precis la Casa de Editură Venus, un roman interesant, semnat de Ioan Alecu Iacobuţă. Se pare că proza românească s-a săturat de toate preţiozităţile la care ţinteau altă dată scriitorii şi îşi întoarce faţa către teme tradiţionale. Dispare acel roman ce îşi poartă în centru obsesiile unui protagonist.
Ioan Alecu Iacobuţă reuşeste să surprindă mai ales prin acurateţea frazei, prin lipsa detaliilor nesemnificative care poate, ieşite din mâna unui neprofesionist ar fi răsturnat cadenţa romanului. Aşa cum afirmam, scriitorul nu îşi complică excesiv discursul epic şi îşi lasă personajele să evolueze liber. E o carte despre destin, fatalitate, o carte aflată înspre marginile unui univers „bătut în cuie”. Titlul nu susţine o metaforă ci face trimitere directă la copiii pe care soldatul plecat la război ai va avea de-a lungul anilor de luptă. Important este faptul că acest volum nu este unul despre război ci urmăreşte cursul unor destine diferite, comentând în subsidiar şi câteva aspecte politice ale vremurilor scurse. Ne aflăm de obicei în spatele războiului, acolo unde paradoxal emoţiile sunt mult mai intense iar deciziile trebuie a fi luate în acelaşi ritm nebun. E cartea care vorbeşte direct despre drama omului în general. Generaţiile unei familii, surprinse mai mult sau mai puţin coerent în devenirea ei, străbat perioada lungă dintre cele două războaie mondiale, venind până către contemporaneitate.
Galeria personajelor nu este încărcată fără motiv; fiecare chip ce apare în carte poartă după sine o anumită fatalitate. Desigur, nu am plecat la drum prin a comenta cuprinsul volumului apelând la categoria tragicului. Ar fi putut părea un lucru forţat. Şi totuşi: ceea ce se întâmplă în roman ţine către absolut de fiinţa umană în general şi mai ales de modul cum se raportează aceasta în faţa marilor probleme ale vieţii. Nu e nici pe departe un joc al nuanţelor ci o trăire vie şi mai ales veridică care demonstrează, de ce nu, forţa unui nou prozator demn de luat în seamă.  Ioan Alecu Iacobuţă promite prin această apariţie foarte mult. Până la urmă trebuie să evidenţiem şi maniera modernă ce ţine de forma discursului, maniera ce a dat roade în structurarea epicului. Frazele, aşa cum arătam de altfel sunt scurte, neavând timp să se oprească peste oameni sau evenimente ce nu poartă semnificaţie, iar întregul text este format din „blocuri de text” formate la rândul lor din 5-6 paragrafe. E o manieră interesantă de a aerisi textul, de a-l aduce şi în faţa unui cititor mai puţin deprins cu lecturile ce reclamă un bagaj de cunoştinţe deosebit de bogat. Să fim înţeleşi, nu este nici pe departe o carte de vacanţă. Această predilecţie a autorului de a „înregimenta” cursul epic în blocuri de text marcate de altfel şi grafic mai are un rol fericit: permite glisarea acţiunii în funcţie de spaţiu şi timp. Primele rânduri ale romanului anunţă o scriere de tip tradiţionalist: „Era pe la sfârşitul lunii septembrie a anului 1934, când, pe la ora prânzului, liniştea satului a fost tulburată de strigătul copiilor, care se întorceau de la şcoală: «Vin soldaţii ! Vin soldaţii !». Şi, într-adevăr, cât ai clipi, drumul dinspre Vaslui se umpluse de soldaţi, care mărşăluiau, nestingheriţi, ca la paradă, deşi aveau asupra lor întregul echipament de luptă: raniţa, pătură, sacul cu merinde, arma şi cartuşierele de la centură, încărcate la refuz”. Imediat după aceasta, asistăm la o întreagă succesiune de evenimente care nu mai respectă la rigoare ordinea cronologică.
E un inteligent melanj de tradiţie şi modernitate care mă face să consider romanul discutat drept o reuşită ce ar putea să gireze oricând o nouă apariţie editorială din partea lui Ioan Alecu Iacobuţă.
Marius Manta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s