Obiecte dragi

Obiecte dragi
De fapt, aveți toată dreptatea din lume de a vă arăta oripilați! Corect, cartea nu este un obiect; e mult mai mult, eventual un orizont de așteptări. Mai rar, se auto-instituie în subiect preferat. Și una peste alta, suntem de acord, măcar pentru o minoritate, cartea ține de evidența necesității. E constanta lumii ce va fi fost, tinde să rămână singura bucurie a unei lumi viitoare. Pentru noi.
Într-o ecuație mai complexă, televizorul va fi cel ce va pierde: va deveni din ce în ce mai mult o simplă alternativă. Internetul, precum și alte modalități de comunicare la mare distanță vor surprinde omul contemporan prin noile cuceriri tehnologice (cât de cunoscut sună!). Așadar, oarecum din off, acum televizorul își aruncă vitriolul asupra unei societăți care și-a cam pierdut din demnitate. Filme de duzină, emisiuni fără susținere cu un re-make fad, meciuri ca vai de ele, desene de o stupizenie înfiorătoare și… chipuri, chipuri ce în marea lor majoritate nu au nimic a ne transmite. Iar omul se încăpățânează să aștepte. Bine crescut cândva, rămâne cu ochii pironiți în gol, mărturisind reala credință într-o întâlnire ce va fi să se întâmple. Prea puțini din tinerii de azi mai au postere pe perete. Ce rost ar mai avea cât timp au un televizor performant, cu picture in picture, boost pe imagine, zoom violent etc.? La nivelul unor semnificații impertinente, domnul televizor e chiar pocket-friend-ul disponibil oricând. La orice petrecere se va vorbi despre vedete, despre high-life-ul nenorocit al unui București înămolit.
Aceste considerații s-au năpustit dincolo de voința mea, undeva pe la începutul lunii martie, lună ce își cunoaște obligațiile: 1 martie, 8 martie… Îmi aduc aminte și acum cum tovarășa învățătoare mă învăța plină de tact și răbdare cum să desenez un ghiocel pe felicitarea cu pricina. Și alte frazări ce sunau precum lemnul dar care într-un final aveau să înlesnească apariția unor lacrimi adevărate.
Și cu frustrările de rigoare, m-am hotărât să fac câteva cadouri imaginar – livrești câtorva doamne / domnișoare ce îmi plac / îmi displac. De aici, de sub acoperișul literaturbahnului, mi-am zis că îmi pot permite să intru în casele câtorva prieteni pentru a le adresa o simplă rugăminte, mai precis aceea de a-mi indica câteva figuri feminine pe care le-au urmărit la tv de-a lungul timpului. Aveau, fără îndoială, să apară tot felul de surprize: domni gentili interesați doar de șuvițe blonde, prieteni ce ar fi vrut să intre fără a se descălța într-un partid doar pentru că doamna era fix de-acolo, dar și tineri simpli care prețuiau netrucat valoarea. Și câte și mai câte. Le-am reținut preferințele dar, nefiind obișnuit neapărat cu lumea mondenă, am început să caut câte ceva despre fiecare în parte. Nu am fixat criterii de niciun fel. Ce-i drept, la sfârșit, mi-a rezultat o listă cu zece nume. Și m-am gândit că mi-ar fi făcut plăcere reală să înmânez fiecărei doamne ori domnișoare câte o carte de care să se bucure sau din care să aibă, după umila mea părere, câte ceva de învățat.
Reamintesc, ordinea “intrării în scenă” e aleatorie.
Voi începe cu Maria Răducanu, interesanta figură a jazzului feminin contemporan, cea care într-un  interviu destul de recent îmi declara: “Nu există «fabrici» de artişti, cu atât  mai puţin de muzicieni de jazz… Demersul muzicianului în a-şi găsi propria voce în această muzică de «import», unde «idolii», «modelele» pot rămâne cumva ca blocaje… Mă bucur atunci când nu mai ascult, pe o scenă românească, un bun imitator al lui John Coltrane, spre exemplu, ci un saxofonist care a reuşit să-şi găsească propria expresie…” Tocmai, pentru adevărul celor spuse, pentru modul în care își va fi argumentat răspunsul la o întrebare netranscrisă acum, i-aș oferi de 8 martie “John Coltrane His life and music” (The University of Michigan Press).
Apoi, evident fără nicio legătură, mă voi muta către Lavinia Șandru, un chip ce iese la intervale aproape fixe din anonimat dar care nu rezistă prea mult în aerul tare al samavolniciilor politicii. O femeie într-atât de hotărâtă încât, de multe ori, din cauza  nereușitelor “proiectelor” ce și le asumă într-un prezent delirant, se autorecomandă ca material didactic pentru mitul lui Sisif. Dumneaei i-aș aduce “Femeia nisipurilor” lui Kobo Abe, Editura Polirom.
Urmează o apariție suplă, voit dezinvoltă, care dă bine pe tv doar dintr-o parte și despre care nu ai cum să știi mai niciodată unde se află. Să fie aeroportul Băneasa, Milano, Frankfurt ? Sau mai degrabă un studio de televiziune ce nu convinge ? Da, cred că ați înțeles că e vorba de Andreea Raicu, cea care ar putea să primească în dar una dintre cărțile colecției Chic a celor de la Polirom, mai precis “Se poartă nunțile” de Katie Fforde.
Mult mai greu mi-a fost să aleg ceva Mihaelei Rădulescu (era cât pe ce să scriu Andreei Marin!). Dar până la urmă m-am decis. Omul e supus greșelii, drept pentru care mă veți ierta și îmi veți îngădui ca în acest singur caz să stric protocolul și să ofer două cărți. Prima ar veni din partea Editurii Fundației Culturale Ideea Europeană: “Codul bunelor maniere” de Nadine de Rothschild. Alegerea se datoarează în special dispoziției prezentatoarei de a sta cu mâna-n șold (cât și altor gesturi nelalocul lor), visând la feeria celor de-o odinioară, în timp ce al doilea volum ar putea constitui un ghid “într-ale alegerilor fericite”: “Istoria urâtului” de Umberto Eco. Cu mască, fără mască…
Nu sunt nici pe departe un expert în domeniul muzicii de operă. Țin minte că unul dintre primele cd-uri ce mi-au plăcut la nebunie a fost o realizare a studiourilor EMI (sper să nu greșesc) cu melodii religioase în interpretarea Angelei Gheorghiu și a lui Robert Alagna. Și pentru că pe Anna Netrebko aș avea infinit șanse mai mici de a o întâlni vreodată, aș oferi Angelei Gheorghiu “Foc în pavilionul de ceai” de Ellis Avery, Editura Humanitas. Și asta deoarece „calea ceaiului” pare să fie singura posibilitate de a readuce echilibrul într-o lume ostenită de rapiditatea informaţiilor şi precizia tehnologiilor ce vin către și dinspre America ori Europa de Vest.
Despre Bianca Drăgușanu eu nu știam nimic. Imediat, am aflat că e “blonda lui Bote”. Apoi am aflat cine-i Bote. La sfârșit, câteva poze de pe un site de mahala, și o declarație (sau cam așa ceva!) de pe You Tube. M-am tot gândit cu ce m-aș putea prezenta și nu am găsit-o decât pe Annie Auerbach, autoarea volumului “Shrek al treilea: Povestea Fionei”, editura Nemira. Apropo, v-ați putut vreodată uita atent la Fiona ?
Nu avea cum să nu apară pe listă Flăcărica, Carmen Tănase. Deși dobândește “căldura marelui publicul” abia odată cu telenovela cunoscută, rămâne o actriță de valoare certă, cu disponibilități artistice dintre cele mai surprinzătoare. Pentru toate astea, am ales Vicente Blasco Ibanez “Maja Desnuda”, Editura Univers.
Apoi ar mai fi una dintre poveștile copilăriei noastre. E atât de cunoscută, a fost atât de difuzată încât, fără să mai amintesc autorul ori editura, mă grăbesc s-o ofer cuiva drag mie, de o jovialitate surprinzătoare, un chef de viață ieșit din comun și o candoare ce rezistă luminii reflectoarelor: “Pisicile aristocrate” pentru Marina Dima. Cu fundiță!
Într-un cu totul alt registru se înscrie Eugenia Vodă. Mărturisind profesioniștii” altor timpuri, am aflat de la invitații domniei sale câteva din aspectele pe care ar trebui să le prețuim în viață cum se cuvine. Cu un alt sens al lucrului bine făcut, Eugenia Vodă mi-a explicat cum se face că și baieții plâng câteodată. Drept pentru care aș face tot posibilul să îi ofer o carte de suflet, Irenee Hausherr “Teologia lacrimilor”, Editura Deisis.
Am auzit de multe ori la școală motivele pentru care Mihail Sadoveanu ar putea fi integrat oricând, fără prea mari eforturi, literaturii universale. Fără vreun ton ironic, admit că o lucrare precum “Hanu Ancuței” are o valoare incontestabilă. Mai rău e cu hanul propriu-zis, al zilei de azi, de pe lângă Roman – un han în care s-a pierdut acel bine-tocmit simț al arhaicului, acea plăcere de a povesti și de a nu fi servil valorilor materiale. Cu ceva luni în urmă, venind dintr-o excursie, am oprit la renumitul han pentru apă minerală și o cafea. La o masă vecină sporovăiau niște femei trecute și de-a doua și de-a treia tinerețe, fumând și plescăind cu năduf din sticlele de bere așezate în față. Vorbeau despre tot și despre nimic. Despre bărbați, despre copii, despre străinătate și despre normalitate. Mă gândesc că aș avea toate motivele să îi ofer doamnei Mihaela Tatu una din edițiile volumului sadovenian amintit.
Sper să nu fi produs multă supărare nimănui. Mă gândesc totuși cu regret la faptul că nu există  și o zi a bărbaților, o zi în care v-aș fi invitat să-mi returnați măcar în parte gestul. Dar mă îmbăt cu minciuni: eu nici nu apar / nici nu am de gând să apar pe micul ecran.
Marius Manta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s