Adrian Jicu, exerciții de suplețe estetică și morală

Adrian Jicu, exerciții de suplețe estetică și morală

 

Zece ani de cronică literară în paginile “Ateneului.” Peste două sute de cronici, comentarii, recenzii, eseuri, studii, interviuri, portrete, răspunsuri la anchete ce dimpreună, la rândul lor – nu uităm cele două volume anterioare, “Dinastia Sanielevici. Prinţul Henric, între uitare şi reabilitare” și „Coordonate ale identităţii naţionale în publicistica lui Mihai Eminescu. Context românesc şi context european” -, compun o carte de vizită viabilă pentru Adrian Jicu. Prilejul de bilanț a fost echivalat cu apariția la “Casa Cărții de Știință” a volumului “Caruselul cu hamsteri.” Subintitulată “Decupaje din literatura postdecembristă”, cartea lui Adrian Jicu adună mare parte a acestor “poziționări” critice.

Volumul despre care am avut plăcerea să vorbesc și în cadrul unui performance prea puțin convențional nu reprezintă simpla sumă a materialelor publicate de-a lungul timpului în reviste precum “Ateneu”, “Convorbiri literare”, “Cultura”, “Observator cultural”, “Vitraliu.” E cu mult mai mult decât atât, se leagă de o știință rară de a combina discursul argumentativ cu abilitatea extraordinară de a eticheta nimerit varii maniere de creație. Adrian Jicu e deopotrivă interesat de așezarea fiecărui volum studiat într-un context anume, pe care eventual îl exemplifică. Scriitorilor așezați sub lupă nu li se aplică niciodată criterii artificiale; capitala ori provincia  nu despart, ci aduc laolaltă. Autori de renume se regăsesc alături de cei nou intrați în valurile literaturii, așa încât cronicarul se află într-o continuu proces de (re)descoperire a literaturii contemporane. Vitregită adesea de comentarii la obiect, literatura postdecembristă pare chiar mai mofturoasă decât postmodernitatea însăși. Ceea ce rămâne îmbucurător este că judecățile asumate rezistă timpului iar balastul… de negăsit! Universitarul băcăuan face parte dintre cei puțini care își vor fi găsit de-a lungul acestor ani motivația și știința unui condei disciplinat, obișnuit cu mai multe paliere de lectură, cum l-am numit cu o altă ocazie – “un recuperator competent ce aruncă în jocul cultural afirmații bine dozate.”

Cronicile nu sunt exclusiv tributare conceptelor teoretice. În cea mai mare parte acestea palpită, au menirea de a încuraja, de a scoate în evidență reușita, de a pune în dialog convenționalul cu opusul acestuia; pe de altă parte, acolo unde e cazul, Adrian Jicu se pricepe să amendeze nereușita. Bunul-simț critic de care dă dovadă așază în mod fericit cartea sub însemnele categoriilor estetice. Armonia, echilibrul, problematizări conjuncte au tocmai rolul de a motiva o libertate în exercitarea actului critic ce stă nu sub zodia provizoratului, ci care valorizează în subsidiar chiar statutul intelectualului. Volumul consacră părți distincte poeziei, prozei ori criticii totale. Astfel, în prima parte avem profilurile lirice ale lui Sergiu Adam, Ana Blandiana, Radu Cârneci, Calistrat Costin, Ion Tudor Iovian, Gheorghe Izbășescu, Dan Petrușcă. Acestea sunt urmate de secvențe lirice dedicate, printre alții, lui Adrian Crețu, Ovidiu Genaru, Claudiu Komartin, Violeta Savu. Adrian Jicu face față cu brio și labirintului generat de preschimbările prozei decembriste. Îi regăsim de această dată pe Gabriela Adameșteanu, George Bălăiță, Petru Cimpoeșu, Ion Fercu, Iacob Florea, Florina Ilis, Dan Perșa, Eugen Uricaru, Daniela Zeca. Colegii de breaslă, criticii, se bucură de o lectură fără patimă dar cu entuziasmul cuvenit – atunci când “situația o cere”: Eugen Budău, Constantin Călin, Liviu Chiscop, Mihai Cimpoi, Theodor Codreanu, Mircea A. Diaconu etc.

În parte kafkiană, metafora din titlu mărturisește un paradox. Într-o societate ce se sufocă sub propriile legi, sub propria-i diformitate, scrisul devine o necesitate, devine aerul “de respirat.” Adrian Jicu rămâne conștient că numai multiplicarea valorilor autentice ne mai dă dreptul să sperăm și că instaurarea unei critici la 360° devine conformă cu un exercițiu de suplețe intelectuală și morală.

 

Marius Manta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s