„Icoană, imagine și cuvânt”

Deși nu cred că mai este o noutate, revin, 2017 a fost declarat de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. În această linie, urmând altor acțiuni organizate cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, sub egida Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Protopopiatul Bacău a organizat în incinta Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu”, luni, 9 octombrie, Conferința „Icoană, imagine și cuvânt”, parte integrantă a Simpozionului prilejuit de împlinirea a opt ani de la ridicarea în rang de Arhiepiscopie.

Conferința i-a avut drept invitați pe universitarii ieșeni pr. conf. dr. Ilie Melniciuc și profesor univ. dr. Nicoleta Melniciuc-Puică de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae”. Completându-se fericit, prezentările s-au axat pe legăturile cele mai subtile dintre Sfânta Tradiție a Icoanei și realitățile contemporane. Pr. conf. dr. Ilie Melniciuc a retrasat o istorie a prezenței cuvântului / textului în icoană. A subliniat că însăși funcția acestuia rămâne „iconică”, multiplă, presupunând chiar mentalități diferite ce demonstrează însă în majoritatea cazurilor același punct de referință,  Erminia bizantină a lui Dionisie din Furna ori principiile lui Manuil Panselinos. Utilizând tehnici moderne, pr. conf. dr. Ilie Melniciuc a realizat și un studiu de caz, concentrându-și discursul pe modul în care sunt reprezentați în biserică Sfinții Profeți. În continuare, Profesor univ. dr. Nicoleta Melniciuc-Puică de la Catedra de Artă Sacră a inventariat (poate prea didactic!) suita aspectelor negative ce pot dăuna (în multiple forme) obiectelor de o importanță aparte pentru patrimoniu. Au fost deopotrivă enumerate soluții, fiind pe de altă parte subliniată nevoia de prevenție a factorilor de risc.

Gazdă deosebită, Părintele Protopop Constantin Busuioc a lansat o  invitație tuturor celor interesați de frumos și trăire duhovnicească, întrucât acest prim eveniment va fi urmat între 9-13 octombrie de un Atelier de Icoane, cu participarea unor iconari consacrați – Marius Ciprian Ghinescu, Florian Lipan, Monahia Irina Nedelcu, Monahia Mariami Crăciun, Prisacaru Cristinel Ionel, Cristian Bandi, Cristian Dumitru, Zupcu Constantin.

În cadrul evenimentului, la loc de cinste, au stat obiecte de patrimoniu din sec. XVI-XIX, deopotrivă obiecte de cult și carte rară, fiind pentru prima dată în Bacău Cazania lui Varlaam, Viața și petrecerea sfinților – Mitropolitul Dosoftei și Psaltirea în Versuri – Mitropolitul Dosoftei.

Marius Manta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s