Stan & Ollie

Seară de film – americanii ăștia chiar știu să facă filme, ce-i al lor, rămâne-al lor. Parcă m-am săturat de toate mofturile intelectuale și nu cred că e o toană de moment. Cinematografia europeană rămâne greoaie, prea angajată în sofisme.
Am multe bile negre pentru americani, însă m-am convins de mult timp că oamenii sunt peste tot și frumoși și mai puțin nepătați, atât la noi, cât și la ruși ori americani, vestici-europeni ori japonezi.
Dar revin, americanii chiar știu să facă filme! Am râs, am lăcrimat (destul de serios!) – poate pentru că în mare parte a fost vorba despre copilăria mea, despre serile petrecute cu ai mei în fața televizorului acela enorm, alb-negru, care ocupa jumătate din sufragerie. Și pentru că, paradoxal, a fost vorba și despre băiatul meu, căruia îi doresc cel puțin atâta bucurie de câtă m-am tot împărtășit eu în lumea asta frumoasă. De-a lungul acestei seri de film am simțit cum luminile s-ar fi putut stinge fie și pentru o singură clipă. Seară de film. Și iute, prin fața ochilor mi-au trecut prietenii, insuccese, răspunsuri pozitive, ochi larg deschiși, priviri potrivnice etc.
Mi-aș fi dorit acum mai mult decât oricând să știu să scriu despre filme, să fiu un profesionist, să vă conving, să găsesc argumente, să joc din glezne pe scena ideilor, să fac tumbe, să focalizez potrivit și astea toate deoarece sunt realmente fericit că l-am văzut; în ciuda unora dintre criticile negative – când nu se nasc acestea? – pelicula e cu siguranță un must have nu doar pentru fanii împătimiți. Îl așteptam de când au apărut informații oficiale dar și mai puțin oficiale, m-am temut că va fi un film tezist, că va spune o istorie seacă, eventual secundară adevărului, că va echivala cu o poleială pentru un succes comercial imediat! Dar Slavă Domnului, nu a fost așa, ci s-a dovedit a fi echilibrat, un film care îți re-trezește interesul pentru cuplul celebru, scoțând în evidență o latură profund umană pe care concitadinii noștri au cam făcut-o pierdută.
Washington Post aprecia jocul celor doi actori, John C. Reilly și Steve Coogan care din umilul meu punct de vedere se achită de roluri cel puțin comparabil cu ceea ce face mult mai galonatul Rami Malek în ”Bohemian Rhapsody” (sunt conștient că îmi voi face mulți dușmani pentru prezenta afirmație!). Apoi, The New York Times aprecia scenariul, pentru ca BBC-ul să îl catalogheze drept un bromance, povestea verosimilă a unor sentimente de iubire-prețuire reciprocă. Seară de film cu două personaje demne de cartea recordurilor prin audiența de care s-au bucurat, un soi de Tom și Jerry pentru cei mari, deloc pretențioși, un cuplu care a stârnit râsetele în cascade, aducând laolaltă indivizi din clase sociale diferite. Pelicula evită inteligent să ne înfățișeze întregul istoric – de fapt se axează pe ultimul turneu al celor doi, trimițându-ne grație unor flash(-back)-uri memorabile atât în registrul sobru-dramatic, cât și în hotarul comicului de intenție – în tot cazul o producție care nu plictisește, un film cu cadre largi, luminoase, o cameră care nu supără ochiul prin excese de dinamism. Replicile mizează pe intertext dar sondează deopotrivă și tainele cele mai adânci ale rațiunii-de-a-fi-împreună. Arsenalul gesticii este deosebit de bogat, copiind fidel „matrițele originale”. Să ne înțelegem, nu pare a fi nimic fals, nu e gândit să șocheze ci să certifice.
Repet, seară de film deosebită, până la urmă un omagiu adus acelei vârste de aur a comediei americane. Un Stan extrem de incisiv, zbătându-se să reînvie succesul de care s-au bucurat altădată, scriind scenete pentru rolurile celor doi chiar și după moartea partenerului de scenă, un Bran împăciuitor, interesat să aplaneze conflicte, să îi mulțumească pe toți, până la urmă un boem șarmant. Am râs, am plâns cu „Stan & Ollie”. Seară de film.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s